• Puurtaja

Yhteinen työ -näyttely

posted in: Maalaukset, Uutisia | 1
Informaation vaihto
Informaation vaihto, 2012, Akryyli lasille noin 40×50 cm
Saija Salonen:

Yhteinen työ 
5.6.–30.6.2012
Galleria Keidas
Fleminginkatu 7

Yhteinen työ

Työpahoinvointi ja työpaikkakiusaaminen puhuttavat. Töissä vietetään päivän parhaat tunnit, ympärillä ihmiset, joita ei ole saanut valita. Usein kaikki sujuu hyvin, työ on mukavaa, kaikki tulevat toimeen ja aika kuluu nopeasti.

Toisinaan taas tekijät eivät tiedä työtehtäviään ja vastuitaan: töitä paiskitaan vailla päämäärää ja suuri osa ajasta kulutetaan juoruiluun, torikokouksiin, tarpeettomaan puuhasteluun sekä toisten työn kyräilyyn. Koko yhteisö tai useat sen jäsenet voivat huonosti. Tällaisen yhteisön rakenteesta syntyi pohjavire Yhteinen työ -teossarjalle.

Saija Salonen on työskennellyt useissa pätkätyösuhteissa erilaisissa työyhteisöissä ja -ympäristöissä. Näistä kokemuksista ovat syntyneet ensimmäiset tunnetason hahmot, jotka Salonen on ensin luonnostellut ja sen jälkeen viimeistellyt teoksiksi. Näissä työyhteisön karikatyyreissä yksittäiset piirteet ovat korostuneet ja monet inhimilliset piirteet ovat karisseet pois. Teoksissa korostuvat työyhteisön jäsenten väliset suhteet: Salonen kuvaa sitä, miten jokainen jäsen työyhteisössä esiintyy ja miltä hänen toimintansa näyttäytyy kollegoille sekä toisaalta sitä, miten työntekijä näkee itsensä osana yhteisöä.

Salonen valmistui vuonna 2009 Turun Taideakatemiasta, DigitalArts -linjalta. Hänen leipätyönsä keskittyy erilaisiin sähköisen median tuotantoihin, painottuen yhteisölliseen sisällöntuotantoon. Salosen sydäntä lähellä ovat paikallinen videotuotanto, vertaisjakaminen sekä digitaalisen kulttuurin kehittäminen. Akryylimaalaus valikoitui Yhteinen työ -teossarjan välineeksi, sillä sen avulla Salonen pystyi vapautumaan arjen työnsä välineistä ja tutusta työkulttuurista.